2e Hypotheek
2e of Aanvullende Hypotheek:
Wilt u een aanvullende hypotheek sluiten voor de verbouwing van uw woning? Dan is de rente onder voorwaarden aftrekbaar:
- De lening moet u daadwerkelijk gebruiken voor de verbouwing, verbetering of het onderhoud van uw eigen woning.
- Bestond op 31 december 2012 een onherroepelijke overkomst voor verbouwing of verbetering en is de verbouwing gereed voor 31 december 2013? Dan valt uw aanvullende hypotheek onder het overgangsrecht. Daarmee behoudt u renteaftrek voor alle hypotheekvormen. Is dit niet het geval, dan is er alleen recht op renteaftrek bij minimaal annuïtaire aflossing in maximaal 360 maanden (30 jaar). Daarmee heeft u de keuze uit uitsluitend een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.
Wilt u een aanvullende hypotheek sluiten voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of als aanvulling op uw inkomen, dan is de rente die u betaalt niet aftrekbaar.
Een tweede hypotheek wordt over het algemeen afgesloten bij dezelfde geldverstrekker. Wanneer u de tweede hypotheek elders wilt afsluiten, verlangt de nieuwe geldverstrekker over het algemeen van u dat u ook de lopende hypotheek naar hem overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt af van de lopende rente, de nieuwe rente, de hoogte van een eventuele boeterente en de advies- en bemiddelingskosten voor de nieuwe hypotheek.
Bij de aanvraag van de tweede hypotheek wordt opnieuw gekeken naar uw inkomen en de marktwaarde van de woning. Bij een verbouwing gaat het om de waarde vóór en na de verbouwing.
Voor een tweede hypotheek betaalt u over het algemeen:
- Advies- en bemiddelingskosten
- Taxatiekosten
- Notariskosten
- Eventueel: kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie
Ga terug naar de vorige pagina